Isnin, 31 Oktober 2011

hari graduasi 2011......

 berlalu sudah hari graduasi mrsm batu pahat bagi tahun 2011...pada kali ni cikgu if berada dalam mood kurang baik kerana kamera dslr cikgu telah dijangkiti kulat...so kena beli baru....kalau sesape yang teliti belek gambo cikgu if mesti perasan akan ada kecatatan pada gambo tu....jadi ini jelah yang mampu cikgu if snap.....

 tahniah kepada pasukan gamelan kerana telah memberikan persembahan yang baik...di bawah pimpinan pelajar hasif f4....tahniah....

 ni ialah hadiah yang disediakan oleh guru homeroom mutiara dan intan....hari sebelumnya cikgu if teman depa ni g beli barang keperluan....dengarnya pelajar f4 yang amek upah untuk siapkan gubahan nie....semuanya di bawah bimbingan cikgu marlinie...sangat kreatif pada cikgu if dan pada harga yang murah.....

 ni lah guru homeroom mutiara dan intan tersebut....mereka berdua kami gelarkan sebagai bff weekend....sokmo berdua ke melaka time weekend....
 
 tahniah kepada a.k kerana mendapat keputusan cemerlang 3.99.....sejuk perut mak ko a.k ngandung huhuhuhu.....bukan main besau lagi bunga yang dia dapat....korang yang lain tak nak jadi mcm dia?

 si lalila ni punya le syok betulkan tudung dan sapu bedak...tak perasan cikgu if sempat snap gambo dia...apa pun tahniah juga pada laila kerana dapat rank ke dua after a.k.....

 ni pula ialah hadiah untuk students seni f5 daripada cikgu seni mereka iaitu cikgu marlinie...cikgu if suka sangat hadiah nie....mcm sweet aje....
 
 tu dia....sebakul telah disediakan oleh cikgu marlinie....
 
 sebelum gi makan...cikgu if sempat juga snap gambo teman2 mesra cikgu if nie.....

 doa yang dibacakan oleh ustaz maruan sangat menusuk hati......kali ni doa ustaz sungguh berbeza.....

syukur....semuanya telah selesai....semoga semua para graduan akan berjaya dalam hidup setelah keluar dari maktab kelak bagi yang f5...dan kepada yang f3...janganlah 24 jam je ngadapat inet...g tolong mak kat dapur atau tolong ayah bersihkan lama rumah huhuhuhu...mentang2 dah habis pmr.....hehehehehe....

Selasa, 25 Oktober 2011

jalan ke muo bersama cikgu rosnah.....

weekend yg lepas....cikgu if bersama cikgu rosnah telah jenjalan ke muo...matlamat utama ialah untuk ke bazaar baitulmal....nak beli tudung....

kat sini memang best kepada kaum perempuan hehehehe....

tudung murah2...pastu kena pandai tawar...segala jenis tudung ade....keronsang...langsir....baju....semuanya ada....pendek kata syurga pada yg perempuan....

pastu...di sebelah bawah bazaar tu ade pasaraya...dan disitulah pertama kali cikgu if jumpa produk 1 malaysia ni...memang murah...ada susu...tepung...gula dan sebagainya....

di bahagian luar bazaar ni de jual 3 layer tea........beli dua...satu utk diri sendiri n satu lagi untuk misz...

entah mcmana...masa nak cari gerai jual mee bandung...cikgu if n cikgu rosnah boleh tercerita pasal karpet hahahahaha...then...cikgu rosnah bawa cg if ke kedai karpet paling murah...even lebih murah berbanding kedai karpet di melaka....


fuuuuhhhhh...harganya memang sgt murah...sempatlah cikgu if beli satu untuk diletak kat dalam bilik tido...cikgu rosnah pun beli satu....kami plan nak g lagi hehehehe....utk pengetahuan semua...cg if suka dengan karpet even sakit2 pinggang nak vakum nanti.....

dan sebelum balik..kami singgah makan soto ayam di tepi sungai muo....dr asalnya yg nak makan murtabak singapura atau mee bandung...kami makan soto je....hilang semua rase tekak yg nak makan mcm2 sebab dah berjaya beli karpet heheheheheh

Ahad, 23 Oktober 2011

mengawas spm....

14hb nov ni akan bermula lah tugas cikgu if untuk mengawas exam spm di smk datuk sulaiman...tak minta...tetiba dapat.....masa diberitahu oleh cikgu safura yang nama cikgu if ada dalam list....rase nyer kuih dalam mulut nak melompat keluar....

tapi setelah cikgu if berjaya merasionalkan fikiran..cikgu if terima dengan redha...pasti Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya....insya allah cikgu if akan melaksanakan tugas tersebut dengan sebaik mungkin...

tahniah juga kepada ustazah noor liza dan cikgu lokman kerana terpilih sama...

chaiyok!!!.....

Jumaat, 14 Oktober 2011

rehatkan minda......

 last weekend.....cikgu if ambil keputusan untuk jalan2 di tepi pantai....b4 tu cikgu if bekpes di pekan masjid tanah...saje nak imbas memori....masa kecil..ayah cikgu if selalu bawa g pantai...tapi mesti singgah minum di kedai ni.....kedai ni pd cg if sangat stylo....cara org lama.....ce tgk kerusi kedai ni?...

 teh o.....


 ni lah roti bakar...yg istimewanya....roti bakar nya di bakar dengan arang....bukan mcm skg....roti dia pun ce tgk?.....sedap sgt roti bakar di sini....

 kuih bakar nye pun asli....

 jadi...kalau ke pekan masjid tanah....carilah kedai ni...

 ni lah pantai pangkalan balak, melaka....takde lah jernih air lautnya...tapi ok lah untuk orang melaka...

apa pun....dapat juga rehatkan minda....

akhirnya......my langsir rumah....

 ni lah rupa langsir kecemasan di ruang tamu rumah cikgu if.....masalah besar nak pasang sebab rumah ni siap bergril semua tingkap....nak paku pun takleh coz de besi....

 setelah memendam rase lebih kurang berbulan lamanya...akhirnya cikgu if beli langsir siap dari j.j melaka....untuk tingkap ruang tamu dan bilik tidur....

 cikgu if import tukang pasang langsir ni dr melaka....iaitu adik cikgu if yg tukang jahit nie...dia boleh pasangkan reel langsir....


fffuuuhhhh...lega....dah siap pasang....

Selasa, 11 Oktober 2011

green fingerssss......





semua gambo di atas adalah hasil tanaman ayah cikgu if....cikgu if memang bg tabik kat dia sebab apa jua yang dia tanam pasti akan menjadi...setakat ni anak2 dia yg tunjuk minat menanam cuma cg if sorang....tu pun cg if ikut mood hahahaha....korang semua tahu tak yg sebenarnya cikgu if ni dulu belajar di sekolah masa f4 n f5 amek jurusan landskap....pastu cg if ubah haluan...amek f6 dan tinggalkan ilmu pertanian begitu saja....

kalau selain subjek landskap cikgu if juga amek subjek pertanian dan ternakan....sehingga sekarang masih ada lagi ilmu dalam bidang ni dalam kepala cikgu if....cuma....kalau dibiarkan lagi...konpem berkarat....

kat rumah bp ni..de jugalah cg if tanam skit2...tapi takdelah berbuah mcm pic kat atas nie...

namun cg if berharap satu hari nanti cg if berpeluang untuk bercucuk tanam dengan jayanya...insya allah...

Sabtu, 1 Oktober 2011

syukur.....menang lagi....




syukur....setelah beberapa bulan anto borang pertandingan filem pirate....cikgu if berjaya dapat grand prize berupa hadiah minya wangi.....di kurier terus ke rumah di kg.....

tadi g survey harga sebenar....rm305....100 ml....

setelah proses tawar menawar....cikgu midah beli pada harga rm180 huhuhuhu...

ok lah kan?...sape nak campak rm 180? hehehe.....

lagi pun kos hantar borang ni tak sampai rm10....cuma cg if beli paper keras..hias skit2...letak gambo jack sparrow...n letak gambo adik gadik yg sama2 tgk wayang tu tempohari....

semoga cikgu if menang b.m.w atau myvi...atau rm20 (shell) pulak pasni...amin..

sebenarnya sejak kecik memang cg if suka masuk2 pertandingan nie...antara yang pernah menang...baucar minyak....minyak hitam kereta...kamera....jam...dan yg best juga..masa form six dulu...menang hamper setinggi cg if berupa cokelat cadbury....tu menang pertandingan mc donalds...ingat lagi masa tu...masa anto borang..takde stapler nak kepilkan borang ngan bukti pembelian...cg if terpaksa guna spin tudung bff cg if....

tapi...teringin sgt nak menang sebuah kereta......hehehehe....boleh kan? doakan cg if yek...